Označení zimních pneumatik

23.9.2021

Potřebujete nové zimní pneumatiky, ale nejste si jistí, jaké si máte koupit? A v jejich označení se ztrácíte už úplně? Pak pro vás máme jednoduché objasnění, abyste už netápali a správně porozuměli označení zimních pneumatik.

označení zimních pneumatik

Zimní pneumatiky označené písmeny M+S

V naší legislativě jsou zimní pneumatiky označeny písmeny M+S, MS, M.S. nebo případně M/S, dále se za zimní pneumatiky považuje také speciální dezén s označením ML, ET či MPT. Ovšem výrobci pneumatik se spíše přiklání k tomu, abyste vybírali spíše pneumatiky s Alpským symbolem, tedy obrázkem hory se sněhovou vločkou, které jsou vhodné do sněhu a mrazu - obzvláště pokud teplota klesne pod 7 °C.

Potřebuji zimní pneumatiky

Do bláta a do sněhu

A to z toho důvodu, že písmena M a S znamenají mud and snow, což je v překladu bláto a sníh - nejde tedy přímo o pneumatiky do mrazu. Ale v porovnání s těmi letními mají vylepšené jízdní vlastnosti pro jízdu na sněhu, hlavně pak záběr a stabilizaci pohybu.

Minimálně 4 milimetry

Dalším důležitým znakem, podle kterého poznáte, že se jedná o zimní pneumatiku, je hloubka vzorku, který musí být minimálně 4 milimetry.

Rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou

Hlavním rozdílem mezi zimní a letní pneumatikou je převážně v jejím složení, například zimní je vyrobena z měkké směsi, která v mrazech netuhne jako ta letní.

Chci se objednat do pneuservisu

Označení zimních pneumatik a jejich shrnutí na závěr:

  • písmena M + S značí pneumatiky, které jsou vhodné na mírnou zimu
  • Alpský symbol je doporučován, pokud teplota klesne pod 7 °C
  • minimální hloubka vzorku pneumatik musí být 4 milimetry

Pozor! Označení pneumatiky M+S nepodléhá předpisům

Ovšem problémem je, že na to, kterou pneumatiku je možné označit písmeny M+S, není stanoven žádný předpis, čehož využívají výrobci levných pneumatik, které těmito písmeny označí i letní pneumatiku.

Máte dotazy ohledně značení zimních pneumatik?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

5